Karin den Oudsten

Therapie | Coaching | Scholing

Ben jij ook wanhopig in het moederschap? 


Het is al enige tijd geleden dat ik een jonge moeder begeleidde die een half jaar na de bevalling van haar eerste kindje te maken kreeg met verwarrende gedachten en gevoelens. Ze had hulp gezocht en al snel was de diagnose postpartum depressie gesteld. 

Voor haar bleek het niet de juiste weg. Ze was nog verder van zichzelf af geraakt en was aan alles gaan twijfelen. Haar zelfvertrouwen was tot een dieptepunt gezakt.

Moest ze haar kindje bij zich nemen als ze huilde, of juist laten liggen? Deed ze er verstandig aan om een speentje aan haar kindje te geven of juist niet? Waren de fruithapjes uit potjes nu wel of niet gezond?

Van de mensen om haar heen kreeg ze allerlei tegenstrijdige adviezen hoe ze haar kindje zou moeten opvoeden. Daarbij spraken de wetenschappelijke onderzoeken in de afgelopen decennia elkaar ook nog eens tegen. Het was voor haar erg lastig geworden om te bepalen waar ze goed aan deed.

Als ik daar vanuit mijn eigen ervaring als moeder van twee zoons haar ook nog eens tips zou gaan geven, dan zou het helemaal een warboel worden. Dan zou ik haar met nog meer problemen opzadelen dan dat ze op dat moment al had. Ik ben er van overtuigd dat ik dan als coach niet goed bezig zou zijn. Immers, mijn taak is om haar te helpen om de problemen te verminderen en niet voor nog meer verwarring te zorgen.

Het is belangrijk dat moeders die voor het eerst bevallen ruim de gelegenheid krijgen om in hun nieuwe rol hun eigen intuïtie te kunnen volgen in plaats van zich te richten op de meningen van anderen. Het moederschap op zich kan al een hoop stress opleveren en dan is het zeker niet de bedoeling dat anderen er nog een schepje gedoe bovenop doen.

Tijdens onze gesprekken heeft ze heel wat tranen gelaten. Ik leerde haar om dichter bij zichzelf te blijven en het moederschap een stevigere basis te geven. Ik luisterde naar haar persoonlijke worstelingen, bleef weg van tips, adviezen en oordelen, en liet haar via een doelgerichte gespreksmethode haar eigen proces doormaken.

We hadden afgesproken dat ze met mij gesprekken in zou plannen op momenten dat zij het nodig vond. Ook daar bepaalde zij haar eigen regie. Aan een paar gesprekken bleek ze voldoende te hebben. 

Herken jij je als moeder in deze ervaring? Ben jij jezelf kwijtgeraakt door allerlei adviezen van anderen? Twijfel jij aan jezelf in het moederschap?

Wil jij de eigen regie in het moederschap weer terug? Neem dan contact met me op en vul direct onderstaand formulier in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.