Deze scholing valt in categorie B: Kraamzorg in specifieke situaties: Geboortezorg bij psychische problematiek en kan als verplichte scholing geaccrediteerd worden bij het Kenniscentrum Kraamzorg. De scholing duurt 3 uur en levert 3 studiepunten op. Na afloop ervan ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.
Voor jou als kraamverzorgende is het belangrijk om pasbevallen moeders op de juiste manier te begeleiden. Het kennen en herkennen van de diverse psychische aandoeningen is van groot belang voor een juiste diagnose, eventuele medicatie en therapie.
Deze scholing is een kennismaking met psychische aandoeningen die als gevolg van een zwangerschap of bevalling kunnen ontstaan. De meest bekende hiervan is de postpartum depressie (in de volksmond 'postnatale depressie'), maar er kunnen ook psychotische ervaringen optreden (kraambedpsychose) of de moeder kan angst- en stressklachten ervaren (o.a. PTSS en perinatale OCS).
De vragen die aan de orde komen, zijn:
Welke algemene indeling kun je maken voor de diverse aandoeningen?
Binnen welke termijn na de bevalling ontstaan psychische klachten?
Wat zijn de risicofactoren en -groepen voor de diverse aandoeningen?
Wat zijn merkbare symptomen tijdens de kraamperiode?
Welke interventies en behandelmethoden zijn er op dit moment?
Wat ervaren moeders met depressieve, psychotische, angst- en stressklachten?
Hoe kun je deze moeders zo goed mogelijk ondersteunen?
Wat is de invloed van psychische klachten op het hechtingsproces?
Inhoudelijke kennisoverdracht over de meest voorkomende psychische aandoeningen;
Inhoudelijke kennisoverdracht over de meest voorkomende psychische en psychiatrische aandoeningen, zoals stemmingsstoornissen, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en NSE;
Inhoudelijke kennisoverdracht over de taak en rol van de kraamverzorgende bij psychische en psychiatrische problematiek in het kraambed;
Communicatieve vaardigheden in relatie tot de cliënt met genoemde problematiek;
Gehechtheid
De sociale kaart in relatie tot de cliënt met genoemde problematiek.
Als er een locatie beschikbaar is, dan kan deze scholing incompany gegeven worden. De groepen bestaan uit minimaal 6 en maximaal 15 personen. Er kan een vrijblijvend kostenoverzicht aangevraagd worden.
Is deze scholing binnen jouw organisatie al gegeven, maar heb je deze door omstandigheden gemist, dan kun je alsnog deze scholing volgen. Ook als je zzp-er bent, dan is er de mogelijkheid om deze te volgen.
Als deze scholing als online versie via Zoom aangeboden wordt, dan kunnen er maximaal 20 personen meedoen. Deelname gaat op volgorde van inschrijving.
Praktijk Karin den Oudsten
Medisch Centrum Stelle
Stelle 12b (kamer 3.09)
3191 KE Hoogvliet
T 010 438 08 75
M 06 16 6480 16
E info@karindenoudsten.nl
BTW NL 001570508B50
KvK 57417849
ma: 11.00 - 21.00 uur
di: 11.00 - 21.00 uur
wo: gesloten
do: 11.00 - 21.00 uur
vr: 11.00 - 17.00 uur
za en zo: gesloten
Praktijkruimte
Routebeschrijving
Karin den Oudsten | 2024