Een goed gesprek kunnen voeren is essentieel als het gaat over herstellen van een psychische aandoening. Duidelijk geformuleerde vragen stellen en aandacht hebben voor het effect bij de ander speelt daar een grote rol in. Deze scholing geeft jou meer inzicht in hoe je jouw gespreksvoering kunt verbeteren en waar je op kunt letten.
Vanuit de neurowetenschappen is bekend dat iedereen een eigen denkpatroon heeft. Deze denkpatronen bevatten onder andere woorden, geluiden en bepaalde ideeën en bepalen daarmee ons denkproces. Deze zijn ontstaan door onze opvoeding, opleiding, ervaring en omgeving. Het is een beeld die jij van de wereld hebt. En tegelijkertijd ook de basis van waaruit jij gesprekken met een ander voert.
Heb jij weleens een advies gehad van iemand waar jij echt helemaal niets mee kon? Dan was dat een advies die gebaseerd is op het denkpatroon van degene die het advies gaf, en dus totaal niet aansluit bij jouw denkpatroon.
Om dat denkpatroon - en daarmee ook een herstelproces - te kunnen veranderen is het nodig dat er in de hersenen nieuwe verbindingen worden gelegd. We weten allemaal dat als we willen veranderen dat dat een lastig proces is wat gepaard kan gaan met ongemakkelijke en onwennige gevoelens, pijnlijke inzichten, frustratie en het gevoel van leegte.
Tijdens deze scholing gaan we werken met allerlei soorten vragen:
Keuzevragen
Reflecterende vragen
Confronterende vragen
Dubbele vragen
Suggestieve vragen
‘Waarom’-vragen
We gaan oefenen met het verloop van een gesprek. Naast het stellen van deze basisvragen gaan we ook oefenen met het stellen van verdiepende vragen:
Als je een gesprek met iemand voert, dan kan het zo zijn dat deze niet helemaal verloopt zoals je gedacht had. Soms is er sprake van 'ruis' waardoor je elkaar niet meer lijkt te begrijpen. Dan is het zinvol om bepaalde technieken in te zetten vanuit de NLP, zoals:
Tijdens deze scholing ga je ook aan de slag in de vorm van oefeningen. Via deze oefeningen krijg je meer inzicht in wat jouw woorden voor effect hebben en wat je daarin kunt veranderen.
Het geven van feedback ontaardt vaak in kritiek. Het geven van goede feedback is essentieel om er iets van te leren. Je gaat tijdens deze scholing leren hoe je goede feedback kunt geven.
Praktijk Karin den Oudsten
Medisch Centrum Stelle
Stelle 12b (kamer 3.09)
3191 KE Hoogvliet
T 010 438 08 75
M 06 16 6480 16
E info@karindenoudsten.nl
BTW NL 001570508B50
KvK 57417849
ma: 11.00 - 21.00 uur
di: 11.00 - 21.00 uur
wo: gesloten
do: 11.00 - 21.00 uur
vr: 11.00 - 17.00 uur
za en zo: gesloten
Praktijkruimte
Routebeschrijving
Karin den Oudsten | 2024