Karin den Oudsten BSc

Hypno- en regressietherapeut | GGZ Agoog | NLP coach | Docent

Verpleegkundigen en Verzorgenden

De training 'Psychiatrie klachten na een bevalling' is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN). De training duurt 3 uur en levert 3 studiepunten op. Tijdens de training ontvang je een handout en na afloop van de training een certificaat.

Ervaring

Sinds 2008 geef ik tweemaal per jaar in het Erasmus MC nascholingen aan kinderverpleegkundigen en verpleegkundigen obstetrie. Vanaf het najaar 2018 zal ik deze scholingen ook geven in het LUMC. Daarnaast heb ik op het Albeda College in Rotterdam aan tweedejaars studenten MBO verpleegkunde gastlessen gegeven.

Algemeen

Wanneer jij als verpleegkundige of verzorgende te maken krijgt met pasbevallen moeders, dan is het belangrijk om deze moeders zo goed mogelijk te begeleiden. Het kunnen onderscheiden van de diverse psychische aandoeningen is van groot belang voor het welzijn van moeders.

Deze training is een eerste kennismaking met psychische aandoeningen rondom zwangerschap. De meest bekende hiervan is de postpartum depressie (in de volksmond 'postnatale depressie'), maar een moeder kan ook te maken krijgen met kraambedpsychose of angst- en stressklachten.

De vragen die aan de orde komen, zijn:

 • Wanneer zijn het kraamtranen en wanneer gaat het om depressieve klachten?
 • Binnen welke termijn na de bevalling kunnen psychische klachten ontstaan?
 • Wat zijn de risicofactoren en -groepen?
 • Wat zijn duidelijk merkbare symptomen tijdens de kraamperiode?
 • Welke interventies en behandelmethoden zijn er op dit moment?
 • Wat ervaren moeders met depressieve, psychotische, angst- en stressklachten?
 • Hoe kun je deze moeders zo goed mogelijk begeleiden?

Leerdoelen

 1. De theorie kennen van de psychische aandoeningen rondom zwangerschap, en dan met name risicofactoren, -groepen en oorzaken;
 2. Van de meest voorkomende psychische aandoeningen de symptomen herkennen en onderscheid kunnen maken tussen de diverse klachten;
 3. Inzicht hebben in jouw rol als er sprake is van psychische problematiek bij de betreffende moeder;
 4. Het sociale netwerk kennen van zorgverleners rondom moeders met psychische klachten;
 5. Bewust zijn van stigmatisering en het bespreekbaar maken van psychische klachten.

Praktisch

De duur van deze training is 3 uur en is met 3 punten geaccrediteerd bij de Beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden. De punten worden uiterlijk binnen 2 weken na de training bijgeschreven. Je ontvangt de handout 'Psychische klachten na een bevalling', een werkblad met opdrachten en na afloop krijg je een certificaat als bewijs van deelname.

Doelgroepen

 • Consultatieve Psychiatrie
 • GGZ
 • Kinderverpleegkunde
 • SPV
 • Voortplanting, Obstetrie en Gynaecologie

Aanmelding per groep

Is er een locatie beschikbaar, dan kan deze training incompany gegeven worden. De groepen bestaan uit minimaal 6 en maximaal 15 personen.

Aanmelding per persoon / Aanmelding voor zzp-ers

Is de training binnen jouw organisatie al gegeven, maar heb je deze door omstandigheden moeten missen, dan kun je alsnog deze training volgen. Ook als je zzp-er bent, dan is er de mogelijkheid om deze te volgen.

Aanvragen

Er kan een geheel vrijblijvend kostenoverzicht aangevraagd worden, Kies dan voor de optie 'Training voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN)' in het ContactformulierJe kunt mijn Agenda raadplegen om te zien wanneer trainingen ingepland zijn.

Beoordelingen

De afgelopen jaren heb ik gastlessen gegeven aan HBO Kinderverpleegkundigen en HBO Obstetrieverpleegkundigen in het Erasmus MC. Mijn gastlessen zijn de afgelopen jaren als zeer goed beoordeeld.

"Ik ben onder de indruk van je presentatie, en vooral wat dit losmaakt bij verpleegkundigen."


Eva van der Schaaf
Babyconsulent

 "Een indrukwekkend verhaal, een eyeopener voor hulpverleners door de opbouwende blik."

M. Beijer
Docent Albeda College

 "Knap om je eigen ervaringen te vertellen. Dat heeft een impact en komt binnen."

Loes Paantjens
Verpleegkundige

Wil je meer reacties lezen?

E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn