Karin den Oudsten BSc

Hypno- en regressietherapeut | EMDR-therapeut | GGZ Agoog | Docent

Terugblik 2016

Het afgelopen jaar was voor mij heel bijzonder.

Ik ben trots en dankbaar voor het werk wat ik allemaal mag doen voor de moeders die het na een bevalling wat minder getroffen hebben. Of het nu moeders met depressieve klachten, angst-, stress- of psychotische klachten zijn, ik hoop dat deze moeders in hun herstelproces de weg zullen vinden die het beste past bij hun situatie.

Naast de trainingen die ik geef aan kraamverzorgenden, gastlessen aan studenten op de Hogeschool voor de Verloskunde en aan verpleegkundigen in het Erasmus MC, heb ik het afgelopen jaar vooral nieuwe dingen gedaan. Ik zet ze nog even voor je op een rij:

Voor het project 'Aanjaagteam Verwarde Personen' is er een video gemaakt vanuit mijn ervaring met een (kraambed-)psychose. Het geeft een goed beeld hoe anders het perspectief is van die van de moeder in een psychose. Overigens heb ik het geld dat ik hiervoor kreeg, gedoneerd aan Stichting Me Mam. Bekijk hier de video.

Via het Trimbos heb ik een e-learning ingesproken voor een bijscholing van het KNOV (de beroepsvereniging voor verloskundigen) over het onderwerp postpartum depressie. Hoe kun je op een niet-stigmatiserende manier vragen stellen over de klachten die een moeder ervaart. Wat zeg je wel en wat juist niet? Lees hier meer over de e-learning.

Tijdens een workshop voor professionals uit de MBU's (Moeder-Baby-Units) mocht ik vanuit ervaringsdeskundigheid mijn inbreng geven over diverse onderwerpen en dilemma's waar deze professionals in hun dagelijks werk mee te maken krijgen.

Via Kompassie in Den Haag kreeg ik de mogelijkheid om mee te doen met een project Caroussel. Binnen dit project koos ik het onderwerp Omdenken, omdat dit gevoelsmatig het beste bij mij paste. Ik heb er de workshop Anders Denken gegeven en hele positieve reacties gekregen op de invulling van het onderwerp.

In het Kraamcafe in Amsterdam (georganiseerd door het Vakblad Kraamzorg) heb ik de workshop Kraambedpsychose gegeven aan zo'n 100 kraamverzorgenden. Het was een korte workshop met veel inzicht in mijn ervaring met deze aandoening. Hierop kwamen hele mooie en hartverwarmende reacties. 

Half oktober stond ik op een groot podium bij Emergis in een zaal met zo'n 120 personen. Natuurlijk ontzettend trots dat ik dat mocht doen, samen met Anja Stevens (psychiater bij Dimence). Het was een bijeenkomst over de bipolaire stoornis, psychose en zwangerschap. Vanuit mijn eigen ervaringen met kraambedpsychose en die van andere moeders, heb ik een inzicht gegeven in wat het voor een moeder betekent om zo ontregeld te raken. 

Ik heb de workshop Moeders in onbalans gegeven aan vrijwilligers die vanuit Moeders informeren Moeders bij de pasbevallen moeders op bezoek gaan. De nadruk lag hier op het bespreekbaar maken van psychische klachten bij de betreffende moeders. Hoe ga je dat aanpakken? Wat zeg je wel of juist niet? Het was een opdracht van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Vlaardingen.

In de media is er in de Telegraaf een artikel verschenen en ben ik geportretteerd door Edith de Wit.

Het afgelopen jaar heb ik de opleidingen Coach Foundation (BGL) en Werken Met Eigen Ervaring (Vivenz) afgerond. Ik ben als gecertificeerd coach ingeschreven bij de NOBCO (de Nederlandse Orde van Beroepscoaches) en ben alweer gestart met een volgende opleiding. Dit is een brede basisopleiding die dient als voorbereidende opleiding om uiteindelijk integratief psychotherapeut te worden. 

Als beroepscoach heb ik nu zelf ook een coach: Raymond Gruijs. Hij begeleidt mij om mijn praktijk beter neer te kunnen zetten. Door zijn enorme ervaring, zijn prettige omgang met mensen en ontzettend veel kennis is het duidelijk dat hij voor mij de beste coach is.

Na de officiele lancering wordt Stichting Me Mam steeds bekender op sociale media. Naast de ondersteuning vanuit het Erasmus MC is de Stichting ook in beeld bij MIND (een samenwerking van LPGGZ en het Fonds Psychische Gezondheid). Inmiddels heeft Me Mam een prachtig logo en zijn al enkele ervarings- en herstelverhalen van moeders op de website gedeeld. In 2017 gaat Stichting Me Mam zich inzetten voor 2 grote onderzoeksprojecten. Lees hier meer over Me Mam.

Al jaren geef ik nu als gastdocent les aan verpleegkundigen in het Erasmus MC. Ik vertel vanuit mijn eigen ervaring met kraambedpsychose. Tijdens mijn les kun je meestal een speld horen vallen. Sinds afgelopen november heb ik er een uitdaging bij gekregen, namelijk een gastles vanuit mijn ervaring met postpartum depressie. Deze psychische aandoening maakte ik mee in 1997, na de bevalling van mijn oudste zoon.

Het jaar 2016 was een bewogen jaar met heel veel nieuwe ontwikkelingen.

E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn