Karin den Oudsten BSc

Hypno- en regressietherapeut | EMDR-therapeut | GGZ Agoog | Docent

Na de bevalling is het genieten

Er ligt momenteel veel nadruk op de lichamelijke kant van een zwangerschap. Bij een verloskundige worden de benodigde controles gedaan en in het ziekenhuis kun je de verloskamers bekijken. Ouders worden gewezen op mogelijke medische complicaties, maar hoe zit het met de psychische klachten? Wanneer worden die besproken? Worden ze wel besproken?

Het is een goede ontwikkeling dat steeds meer moeders er openlijk voor uit durven te komen dat ze last hebben van depressieve klachten, maar een postpartum depressie lijkt ongeveer de enige diagnose te zijn die je als moeder na een bevalling kunt krijgen. Psychotische, manische en angstklachten kunnen ook door een zwangerschap en bevalling in gang gezet worden, maar daar wordt veel minder over gesproken.

Heb je op internet weleens gezocht naar websites voor zwangerschap en geboorte? Daarop staan vaak lachende baby's, prachtige buiken van zwangere vrouwen in witte kleding met informatie die een hoog 'leuk'-gehalte hebben. De kraamtijd moet vooral erg leuk zijn en het zou genieten zijn na de bevalling.

Dat 'genieten' heeft na mijn tweede bevalling precies vijf dagen geduurd. Toen werd ik met acute psychotische klachten opgenomen op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Een zeer heftige gebeurtenis en een verdrietige periode voor mijzelf, mijn gezin, familie en vrienden.

Van de psychische klachten zijn psychotische klachten wel de meest extreme klachten die je in de kraamtijd kunt krijgen. Door mijn website Kraambedpsychose kwam er meer bekendheid en meer begrip, want dat is ontzettend hard nodig. Er zijn nog teveel moeders die niet weten waar ze met hun ernstige psychische klachten terecht kunnen. 

Trek eerder aan de bel als je niet goed met je gaat. Of het nu om depressieve, manische psychotische, traumatische of angstklachten zijn...blijf er niet te lang mee doortobben.

Deze blog is geschreven door Karin den Oudsten op 12 april 2015.

Na haar eerste bevalling kreeg Karin den Oudsten depressieve klachten en na de tweede een acute kraambedpsychose. Ze schreef hierover twee boeken en zette de website Kraambedpsychose.nl online. Ze geeft trainingen aan kraamverzorgenden, aan studenten verloskunde op de Hogeschool Rotterdam en aan verpleegkundigen in het Erasmus MC. Als professioneel coach (NOBCO) begeleidt ze moeders en is ze in opleiding tot integratief psychotherapeut. Daarnaast is ze ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en voorzitter van Stichting Me Mam, een platform voor moeders met psychische klachten na een bevalling.

E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn