Karin den Oudsten BSc

Hypno- en regressietherapeut | EMDR-therapeut | GGZ Agoog | Docent

Met BN-ers in gesprek

Je kent ze wel. De Bekende Nederlanders die reclame maken voor een product. 

Een handig marketinginstrument om mensen te overtuigen. BN-ers fungeren namelijk heel goed als uithangbord voor het verkopen van allerhande spullen. Ze zijn niet voor niets BN-ers: ze zijn publiekstrekkers door wat ze in hun dagelijks leven doen. Met hun hoofd steken ze boven het maaiveld uit.

Ze staan op een voetstuk.

Degenen die mij goed kennen, weten dat ik er absoluut niet van houd om andere mensen op een voetstuk te plaatsen. Of het nu gaat om popsterren, politici, topsporters, cabaretiers of mensen die op een andere manier de kranten en tijdschriften halen, dat doet er voor mij niet toe. Ik zie niet in waarom ik zou moeten opkijken naar een persoon die bekend is. 

En we kijken er niet alleen tegenop. We hebben als Onbekende Nederlanders ook collectief een mening over BN-ers. Of een vooroordeel. 

We denken namelijk te weten dat Kim Holland een dom blondje is en we hebben een uitgesproken oordeel over het liefdesleven van Emiel Ratelband. We branden Jetta Klijnsma's uitspraken over moestuintjes af, maar omarmen de weduwe Isa Hoes.

We hebben dus vooroordelen. Jij. En ik.

De Bekende Nederlanders, die redden zich financieel gezien wel. Ook ondanks onze vooroordelen. Ik ben er zelf heilig van overtuigd dat ik het ook wel ga redden, ondanks de psychische klachten waar ik in het verleden mee te maken heb gehad. En ook al voel ik de hete adem van het UWV in mijn nek, ik doe meer dan mijn best om meer bekendheid en meer opdrachten en klanten te krijgen.

Maar wat nou als je het een stuk minder getroffen hebt in je leven? Als je zulke ernstige psychische klachten hebt dat jouw leven totaal overhoopt ligt? En als het daardoor voor jou even niet mogelijk is om het leven zinvol te maken? Of als andere mensen vinden dat jij niet meer kunt werken? 

Dan gaan mensen voor jou invullen wat je niet meer kunt. En ontstaan er vooroordelen.

Juist die vooroordelen over psychische aandoeningen hebben we als ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma bespreekbaar gemaakt met Bekende Nederlanders. Er zijn 99 koffiegesprekken geweest met Cees Korvinus, Kim Holland, Pierre Bokma, Willeke Alberti, Henk Westbroek, Andries Knevel, Anita Witzier en vele anderen. Deze gesprekken zijn vastgelegd in een boek.

Dat was voor mij een goede reden om met ze op de foto te gaan. Niet omdat ik ze op een voetstuk zet, maar omdat ze meehelpen om het taboe te doorbreken. Het taboe op psychische aandoeningen. En daar wil ik ze hartelijk voor bedanken!

"Samen Sterk zonder Stigma werkt met haar ambassadeurs aan een samenleving waarin iedereen open kan zijn over psychische aandoeningen. Een toekomst waarin je niet veroordeeld wordt op wat je mankeert. We moeten meer ruimte geven aan kwetsbaarheden, zodat je mét een kwetsbaarheid ook volwaardig mee kunt doen. 

Want de feiten liegen er niet om. Mensen met psychische aandoeningen ervaren aanzienlijke belemmeringen in het dagelijks leven. Die hebben vaak nog meer invloed dan de symptomen van psychische klachten. Stigma houdt uitsluiting in stand. Daarom is stigmabestrijding actueler dan ooit. 

Samen Sterk zonder Stigma laat zien dat mensen met een psychische kwetsbaarheid nog beter functioneren als ze de gelegenheid krijgen mee te blijven doen. Zo ook onze ambassadeurs. Wij zijn samen begonnen en houden samen de beweging op gang. Wij nodigen je uit om te lezen wat de gesprekken die onze ambassadeurs voerden met meer dan 100 opinieleiders, bekende Nederlanders en politici hebben opgeleverd. Laat het tot je doordringen, denk erover na. Wat een gesprek van mens tot mens kan doen, zowel voor de geïnterviewde als de interviewer. We hebben er in elk geval 99 ambassadeurs bij gekregen! "
(Bron: Bol.com)

Dit blog is geschreven op 24 september 2015 door Karin den Oudsten. 

Na haar eerste bevalling kreeg Karin den Oudsten depressieve klachten en na de tweede een acute kraambedpsychose. Ze schreef hierover twee boeken en zette de website Kraambedpsychose.nl online. Ze geeft trainingen aan kraamverzorgenden, aan studenten verloskunde op de Hogeschool Rotterdam en aan verpleegkundigen in het Erasmus MC. Als professioneel coach (NOBCO) begeleidt ze moeders en is ze in opleiding tot integratief psychotherapeut. Daarnaast is ze ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en voorzitter van Stichting Me Mam, een platform voor moeders met psychische klachten na een bevalling.

E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn