Karin den Oudsten

Therapie | Coaching | Scholing

METOO

Wat is begonnen met de hashtag #Metoo - naar aanleiding van het schandaal rondom Harvey Weinstein - leidt momenteel wereldwijd tot het delen van seksuele intimidatie van miljoenen vrouwen over de hele wereld.

De uitzending van DWDD van afgelopen maandag was voor mij het toppunt van onnozelheid rondom de vraag of deze discussie momenteel niet doorslaat. 

Ene Jessica Durlacher deed de laatste twee lettergrepen van haar naam eer aan, ware het niet dat dit een onderwerp is waar ik allerminst om kan lachen. De uitspraken die door haar werden geventileerd riep bij mij een verwarrend mengsel op van allerlei gevoelens. Van misselijkheid tot diepgewortelde schaamte en van opborrelende woede tot donker verdriet.

In haar column schrijft ze dat ze in haar leven te maken heeft gehad met 'halve verkrachtingen' en dus bij een echte verkrachting wel anders zou piepen. 

Buiten het feit dat ik me geen voorstelling kan maken van een 'halve verkrachting' (helaas wel van een 'hele verkrachting'), impliceer je met de uitspraak dat vrouwen met het klimmen van de leeftijd meer zelfvertrouwen krijgen en er minder hapklaar uit gaan zien dat jonge aantrekkelijke vrouwen dus altijd een vogelvrije prooi zijn voor seksgraaiers. De vertaling naar een schuldgevoel is dan al snel gemaakt met uitspraken als 'dan had ze maar geen kort rokje moeten aantrekken'.

Je ergert je aan vrouwen die zich omwille van hun carriere omhoog geneukt hebben en zich nu in een machteloze slachtofferrol lijken te manoeuvreren. Om vervolgens in de uitzending te gaan roepen dat er 'een hulpeloos mensdeel wordt geschapen' en deze vrouwen zich 'soms ongelukkig voelen'. 

Weet je, het interesseert me eigenlijk geen ene reet waar jij je aan ergert. Maar dat iemand met zulke kortzichtige uitspraken in landelijke media verschijnt en een eenzijdig standpunt probeert te verdedigen, dat interesseert me wel. Want je slaat niet alleen de spijker mis, je mist gewoon de hamer. De hele hamer.

Je hebt namelijk geen idee.

Jij hebt geen idee...

...hoe groot mijn angst voor een tienerzwangerschap was
De vraag om niet te weten hoe mijn toekomst er zou uitzien, als vijftienjarig meisje met een kind, was slopend en ondraaglijk. Wachtend op het beslissende moment dat ik weer ongesteld zou worden, maakte me zo ontzettend onzeker en wanhopig. Wat..als?

...dat mijn keuze om er niet eerder over te praten, het gevolg is van schaamte
Schaamte was de allergrootste factor. Het weerhield me ervan om het te durven delen met vriendinnen. Ik was al zo onzeker, en daar droeg deze gebeurtenis nog meer aan bij. Mijn gedachte was dat ik het misschien had kunnen voorkomen als ik niet met hem naar het feest was gegaan. En dat ik zo stom ben geweest om met hem mee naar boven te gaan, omdat hij 'me wilde laten zien waar hij met andere jongens een biertje dronk'. En ik - in mijn volledige naiviteit - geloofde hem.

...dat schaamte ervoor zorgde dat ik geen aangifte durfde te doen
Met vragen zoals 'Waarom deed je geen aangifte?' wordt er ongemerkt een schuldgevoel bovenop geladen, en wordt het schaamtegevoel vergroot. En juist die schaamte bleef ervoor zorgen dat ik er voor uit durfde te komen. 

...dat die ene hulpverlener ervoor zorgde dat ik mijn kaken op elkaar hield
Toen ik eenmaal de stap had genomen om erover te gaan praten met een maatschappelijk hulpverlener, kreeg ik tijdens het eerste gesprek te horen dat 'de jongen waarschijnlijk zijn seksuele gevoelens aan het ontdekken was'. Ik sloot mijn gevoelens op als een oester. Je hebt geen idee wat ongewenste intimiteiten met een vrouwenleven kan doen.Dat klopt ja. 

Bij een echte verkrachting 'piep je namelijk wel anders'. En dat is precies de reden dat vrouwen zoals jij op dit moment gewoon jullie mond moeten houden. 


Waarom hebben ze niet eerder wat gezegd?
Waarom heb je zo lang gewacht --> belachelijk
Hebben ze bewijs?
Je moet alle vragen kunnen stellen.
Discussie over macht en onmacht
#Metoo-types
Feiten en cijfers
Lynchpartij

Ongewenst
Vrouwen die andere vrouwen afvallen

Kunnen we niet concluderen dat het een wereldwijd probleem is?
The ways of the world...