Karin den Oudsten BSc

Hypno- en regressietherapeut | EMDR-therapeut | GGZ Agoog | Docent

Diagnose kraambedpsychose

Een diagnose is niet heilig.

Maar alles overboord gooien en kraambedpsychose alleen maar benaderen vanuit klachten, dat gaat mij te ver. Dat laatste is momenteel aan de hand. Er zijn veel mensen die de DSM het liefst aan de kant zetten en zich volledig laten leiden door de klachten die er zijn. In hele duidelijke bewoordingen wordt aan mij medegedeeld dat ik het allemaal verkeerd zie. Soms openlijk, maar soms ook via een privébericht. Met de mededeling dat ik 'geen bruggen zou slaan' of dat ik teveel in diagnoses denk.

Als jij er ook zo over denkt, dan ga je voorbij aan de ervaringen van moeders die na een bevalling psychotisch worden. Veel van die moeders zijn lang aan het zoeken voor de juiste hulp. Ze lopen tegen muren van onbegrip aan, houden te lang klachten en krijgen de verkeerde diagnose of medicatie die de boel verergert. Er zijn genoeg ervaringsverhalen van moeders die dit bevestigen, je kunt ze hier lezen. Die moeders heb ik een tijd lang telefonisch te woord gestaan.

Ik sprak met...

...de moeder die de diagnose kraambedpsychose kreeg, vervolgens met medicatie werd behandeld alsof ze een angststoornis had, en omdat ze de verkeerde medicatie kreeg, verder wegzakte in de psychose.
Nu heeft zij haar leven weer op de rit en denkt zelfs aan een volgende zwangerschap. 

...de moeder die gediagnosticeerd werd met een bipolaire stoornis en verteld was levenslang medicatie te moeten innemen, terwijl ze na een bezoek aan een contactdag kraambedpsychose vernam dat ze de medicatie al had kunnen afbouwen. 
Nu heeft zij haar medicatie succesvol afgebouwd.

...de moeder die meer dan 20 jaar niet wist wat er destijds met haar was gebeurd, daarna nog tweemaal een psychose kreeg, opgesloten werd in een instelling en een zelfmoordpoging ondernam. 
NU vindt ze herkenning bij lotgenoten en heeft haar leven weer zin.

...de moeder die in negen jaar tijd na het doormaken van een kraambedpsychose van de ene diagnose naar de andere ging: van burnout, ADHD naar paniekaanvallen. 
NU weet ze dat de klachten allemaal terug te voeren zijn tot de psychose van destijds.

...de moeder die na 2 zwangerschappen al meer dan 7 jaar in onbalans is. Bij beide zwangerschappen kreeg ze psychotische verschijnselen. Er was niemand die het herkende: de kraamverzorgende niet, de verloskundige niet, de huisarts niet, de psychiater niet en de psycholoog niet.
NU heeft ze een second opinion gehad en zijn haar twijfels bevestigd. De erkenning van haar gevoelens zijn voor haar het allerbelangrijkste.

Voor deze moeders kan een gestelde diagnose een belangrijk verschil maken.

Geschreven door Karin den Oudsten op 9 november 2014.

Na haar eerste bevalling kreeg Karin den Oudsten depressieve klachten en na de tweede een acute kraambedpsychose. Ze schreef hierover twee boeken en zette de website Kraambedpsychose.nl online. Ze geeft trainingen aan kraamverzorgenden, aan studenten verloskunde op de Hogeschool Rotterdam en aan verpleegkundigen in het Erasmus MC. Als professioneel coach (NOBCO) begeleidt ze moeders en is ze in opleiding tot integratief psychotherapeut. Daarnaast is ze ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en voorzitter van Stichting Me Mam, een platform voor moeders met psychische klachten na een bevalling.

E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn