Karin den Oudsten BSc

Hypno- en regressietherapeut | EMDR-therapeut | GGZ Agoog | Docent

Depressie is een taboe

Het taboe rond psychische klachten bij zwangeren en pasbevallen moeders is enorm. Moeders die deze klachten ervaren, krijgen vaak te maken met allerlei vooroordelen. 

Als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en ervaringsdeskundige van zowel een postpartum depressie als een kraambedpsychose maak ik dit onderwerp al langer bespreekbaar. Het is vreemd dat we in deze maatschappij overal over praten, maar psychische klachten tijdens de zwangerschap en na de bevalling is voor veel moeders nog steeds een taboe. Vaak denken ze dat anderen gaan twijfelen aan hun moederschap, intelligentie of emotionele stabiliteit.

Pasgeleden was ik thuis een workshop aan het voorbereiden. Ik was nieuwsgierig wat ik aan beeldmateriaal zou krijgen bij de woorden zwangerschap, bevallen en moederschap. Niet veel later verschenen er legio plaatjes van gelukkig uitziende hoogzwangere vrouwen, gehuld in witte kleding met prachtige buiken en moeders met lieve kleine babytjes in hun armen. Het perfecte plaatje.

Wellicht zijn er moeders die zich daar in kunnen vinden, maar een grote groep moeders in ieder geval niet. Zij kampen met psychische klachten, schuldgevoelens en vinden het moederschap helemaal niet zo geweldig zoals dat vantevoren werd voorgesteld. De hoogste tijd om dit te gaan onderkennen en daar meer aandacht aan te besteden. Informatiebijeenkomsten voor zwangere vrouwen, spreekuren bij verloskundigen en de bezoeken aan het consultatieburo zijn de belangrijkste contactmomenten met de hulpverlening. 

Wat lang niet iedereen zich realiseert is dat hulpverleners zelf geen stigma ervaren. Zij horen geen vervelende opmerkingen of vooroordelen die naar deze moeders geuit worden. Juist dat stigma kan schaamte bevorderen en voelen moeders zich daardoor niet serieus genomen. Als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma kan ik uit eigen ervaring meer vertellen over wat vooroordelen met een moeder doet.

Of zoals psychiater Dirk de Wachter omschrijft: "Kwetsbaar durven zijn opent de weg naar contact en verbinding met de mensen om ons heen".

Deze blog is geschreven door Karin den Oudsten op 2 april 2015.

Na haar eerste bevalling kreeg Karin den Oudsten depressieve klachten en na de tweede een acute kraambedpsychose. Ze schreef hierover twee boeken en zette de website Kraambedpsychose.nl online. Ze geeft trainingen aan kraamverzorgenden, aan studenten verloskunde op de Hogeschool Rotterdam en aan verpleegkundigen in het Erasmus MC. Als professioneel coach (NOBCO) begeleidt ze moeders en is ze in opleiding tot integratief psychotherapeut. Daarnaast is ze ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en voorzitter van Stichting Me Mam, een platform voor moeders met psychische klachten na een bevalling.

E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn