~ Stevig moederschap na een moeilijke start ~
 

Karin

Toen ik in 1992 een vierjarige HBO-opleiding afrondde, hoorde ik een medestudent zeggen dat hij Psychologie ging studeren. Het maakte een gevoel in me los dat ik niet meer kwijtraakte. Luisteren naar het levensverhaal van anderen en mensen verder helpen ligt me na aan het hart, maar het heeft lange tijd geduurd voordat ik er klaar voor was en er daadwerkelijk iets mee ging doen.

Meer dan 22 jaar heb ik in het bedrijfsleven gewerkt. Ik begon als medewerker op een stafafdeling van een verzekeringsmaatschappij, werkte daarna als rekenaar op een pensioenafdeling en eindigde mijn carrière als applicatiebeheerder bij een multinational. Mijn werk deed ik altijd met plezier, maar ik merkte wel dat daar niet mijn passie lag.

Dat veranderde door de gebeurtenissen in mijn privéleven. Rond mijn 25e levensjaar was ik gescheiden van mijn eerste man. En toen ik drie jaar later voor het eerst moeder werd, gooiden depressieve klachten een grauwe deken over mijn moederschap. Uiteindelijk strandde ook mijn tweede relatie en leerde ik in datzelfde jaar mijn huidige man Rick kennen. Met hem maakte ik de beslissing om voor een tweede kind te kiezen. Deze keer werd de kraamperiode in de eerste week al overschaduwd door psychische klachten.

In 2013 opende ik mijn eigen praktijk, omdat ik vond dat zorgverleners meer zouden moeten weten over psychische klachten na een bevalling, met name vanuit het gezichtspunt van de moeder. Momenteel geef ik gastlessen en trainingen aan kraamverzorgenden, studenten verloskunde en verpleegkundigen vanuit zowel de theoretische kant als ervaringskennis. Het blijkt een geweldige combinatie te zijn.

Zodra moeders weten dat ik open ben over mijn ervaringen, merk ik dat ze hun verhaal graag kwijt willen. Een jaar lang telefonische coaching voor moeders deed me beseffen dat ik dit vaker wilde doen. Na diverse studies te hebben gedaan, ben ik de afgelopen jaren bezig geweest om helder te krijgen met welke uiteenlopende gevoelens en gedachten moeders te maken krijgen. De erkenning en herkenning van zowel de positieve als negatieve kanten is nodig om stevig in het moederschap te kunnen staan.

Maar dat was het niet alleen. Ik ontdekte ook dat ik het belangrijk vind dat moeders hun eigen weg bewandelen, anders wordt het een invuloefening vanuit mijn eigen denkpatroon. Mijn begeleiding is doelgericht en zorgt voor een blijvende verandering.

Spreekt dit jou aan? Bel of mail me gerust voor een afspraak.

Karin den Oudsten
Moedercoach (NOBCO) en Integratief Psychotherapeut i.o.
Grondlegger van Kraambedpsychose.nl en Stichting Me Mam

Winnaar van de Libelle Ster Award 2017

Met het opzetten van Me Mam - een platform voor moeders met psychische klachten na een bevalling - heb ik de Libelle Ster Award 2017 gewonnen. Lees onder Media het artikel in de Libelle.